Een beroepsopleiding of verder studeren: wat is interessanter?

Een beroepsopleiding of verder studeren: wat is interessanter?

De belangrijkste feiten over beroepsopleidingen en hogere studies

  • Er zijn steeds minder jongeren die een beroepsopleiding volgen of een stageplek zoeken.
  • Een stage past meer bij praktijkgerichte jongeren die vroeg(er) willen beginnen werken en geld verdienen.
  • Hogere studies passen beter bij jongeren die graag studeren en die op zoek zijn naar uitgebreide carrièremogelijkheden.
  • Zowel voor toekomstige studenten als stagiairs is het belangrijk om rekening te houden met het financiële plaatje van je keuze en de nodige verzekeringen.

Wanneer je na hard werk je middelbaar diploma eindelelijk op zak hebt, wacht je één van de belangrijkste beslissingen van je nog prille leven: wat doe je nu? Vandaag zijn er ontzettend veel mogelijkheden en carrièrepaden waaruit je kan kiezen, maar deze ruime keuze maakt het er niet makkelijker op. Hoe weet je nu welke keuze het best bij jou past? Ga je voor hogere studies aan de universiteit, de hogeschool of kies je voor een beroepsopleiding? Hieronder overlopen we de verschillende voor- en nadelen van elke keuze en geven we je wat tips om je keuze makkelijker te maken.

Meer en meer jongeren kiezen ervoor om verder te studeren. In 2021 schreven zich maar liefst 262.000 studenten zich in voor een studie aan een Nederlandstalige universiteit of hogeschool. Dit is een toename van maar liefst 25% sinds 2011. Het is duidelijk dat steeds meer jongeren kiezen voor hogere studies aan een universiteit of hogeschool. Onmiddellijk gaan werken verliest meer en meer aan populariteit. Het aantal inschrijvingen voor beroepsopleidingen die aansluiten bij het secundair technisch of beroepsonderwijs, het zogenaamde zevende (of achtste) jaar met verdere specialisatie en specifieke beroepsopleidingen, nemen eveneens in aantal af. De trend lijkt duidelijk: steeds meer jongeren kiezen voor het hoger onderwijs . Maar is dit terecht?

Beroepsopleidingen: een overzicht

In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende opties als je zo snel mogelijk een beroep wilt aanleren. Veel hangt natuurlijk af van wat je in het secundair hebt gevolgd en welke richting je uit wilt. Heb je bijvoorbeeld technisch of beroepsonderwijs gevolgd in het secundair onderwijs, dan kan je kiezen voor een of meerdere specialisatiejaren. Deze opleidingen worden vaak gecombineerd met stages in verschillende bedrijven.

Ben je op zoek naar een betaalde stage en opleiding binnen een bedrijf? Dan kijk je best eens op de website van Vlaanderen voor alle verschillende opties. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je kiezen voor verschillende opleidingstrajecten waaronder duaal leren, individuele beroepsopleidingen en betaalde stageovereenkomsten. De trajecten verschillen in duur van 3 maanden tot meerdere jaren.

Wat zijn de voordelen van een beroepsgerichte opleiding of stage?

Laten we de belangrijkste voordelen van een beroepsopleiding of stage op een rijtje zetten. Een beroepsopleiding past bij jou als:

  • Je (snel) een regelmatig inkomen wilt. Het voltooien van een beroepsgerichte opleiding vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Voor sommige stages krijg je een vergoeding van het bedrijf, bij anderen een uitkering van de overheid maar informeer je goed over de voorwaarden, je rechten en plichten.
  • Je talent hebt en graag met je handen werkt. Tijdens de opleiding of stage doe je waardevolle praktijkervaring op.
  • Je werkzekerheid wilt. Na een stage is de kans groot dat het bedrijf waarbij je de stage liep je eveneens aanneemt.
  • Je graag verantwoordelijkheid krijgt. Hoe langer je stage loopt, hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt.
Stagiair aan het werk op een stoel
Stagiair aan het werk op een stoel

Wat zijn de nadelen?

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen. In vergelijking met een diploma van de universiteit zal je in het begin van je carrière minder verdienen. Je kan je loopbaan en salariskansen echter altijd verbeteren door na je stage een bijkomende opleidingen aan te vatten. Een ander nadeel is dat je minder vrijheid hebt om je werktijd in te delen. Ten slotte is een beroepsopleiding meestal gericht op één bepaald vakgebied, waardoor je mogelijkheden beperkt zijn tot dit gebied.

Verder studeren: een overzicht

Ben je aan het overwegen om verder te studeren en wil je niet onmiddellijk gaan werken? Kies dan voor een opleiding aan de universiteit of hogeschool. In België duurt een bacheloropleiding drie jaar en een masteropleiding 1 à 2 jaar.

Wat zijn de voordelen?

Een van de belangrijkste redenen waarom jongeren verder studeren is het loon. Volgens een studie van Jobat verdient een starter met een academische bachelor gemiddeld 2599 euro terwijl een starter met een professionele bachelor het met 2431 euro moet doen. Met een master op zak loopt dit op tot 4004 euro (professionele master) en 4551 euro (academische master). Andere voordelen zijn:

  • Veel vrijheid. Aan de universiteit is er heel wat keuzevrijheid. Je kan aan de hand van keuzevakken zelf je je studie vormgeven op basis van je interesses.
  • Je hebt betere carrièremogelijkheden. Zeker als je graag een carrière wilt maken in de wetenschappelijke wereld.
  • De mogelijkheid om in het buitenland studeren. Je kan via het Erasmus-programma makkelijk een semester of langer in het buitenland studeren.
  • Minder kans op werkloosheid. Mensen met een diploma hoger onderwijs hebben statistisch gezien minder kans op werkloosheid en zijn kortere periodes werkloos.
Studentes al lachend op een trap
Studentes al lachend op een trap

Wat zijn de nadelen?

Je begint pas te werken eens je bent afgestudeerd. Tijdens je studies heb je geen regelmatig inkomen, tenzij je bijklust als student. In België is studeren relatief goedkoop, maar toch kunnen er heel wat onverwachte kosten bijkomen. Bekijk goed of je eventueel recht hebt op een studietoelage.

Een diploma geeft je geen garantie dat je onmiddellijk werk vindt bij het afstuderen. Het gebrek aan praktijkervaring is vaak een nadeel op de arbeidsmarkt, maar dit kan gecompenseerd worden door stages of studentenjobs tijdens de vakanties.

Handige tips voor na het middelbaar

Een beslissing nemen die je toekomst bepaalt is allesbehalve makkelijk. Voor sommige stages en studieprogramma’s moet je maanden van tevoren solliciteren en soms moet je rekening houden met wachttijden. Om die tijd slim in te vullen hebben we hier enkele tips voor jou.

1.   Zoek een stage

Een stage is de kans om ervaring op te doen in de sector waarin je wilt werken. Bovendien heb je zo een eerste praktijkervaring die je op je cv kunt zetten. Langs de andere kant ontdek je misschien dat je droomjob toch niet is wat het lijkt en krijg je zo de kans om een nieuwe weg in te slaan.

2.   Zet je financiën op orde

Denk na over je financiën voor je begint aan je studie of stage. Kun je leven met de vergoeding die je krijgt voor je stage? Is het voldoende voor al je uitgaven of is het eerder overleven? Heb je recht op een studietoelage van de overheid? Moet je nog een centje bijverdienen? Als je op voorhand over deze kwesties nadenkt, loop je minder risico om in financiële problemen te komen.

3.   Bekijk de nodige verzekeringen

Welke verzekering heb je nodig als student of stagiair? Ziektekostverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, ongevallenverzekering,.. De lijst met mogelijke verzekeringen is heel lang. Welke heb jij precies nodig? Voor welke risico’s ben je gedekt door de verzekering van je ouders en in welke gevallen neem je best zelf een verzekering?

Onze tip: Onze adviseurs tonen je met plezier welke verzekeringen jij nodig hebt.

Welke verzekeringen heb jij nodig?
Onze financiële adviseurs tonen je welke verzekeringen je echt nodig hebt.