7 fouten bij het pensioenplan: hoe maak je de juiste financiële keuzes?

Gepensioneerde met lege portefeuille – voorzieningen voor je oude dag

7 fouten bij het pensioenplan: hoe maak je de juiste financiële keuzes?

De belangrijkste feiten in verband met financiële voorzieningen op latere leeftijd

  • In België is het wettelijk pensioen niet bij iedereen voldoende om een zorgeloos leven te kunnen leiden.
  • Door de demografische veranderingen over heel Europa dragen steeds minder mensen bij aan de pensioenen.
  • Een aanvullend pensioen is onmisbaar. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe beter.
  • Bij een aanvullend pensioen zijn er verschillende zaken waarmee je best rekening houdt.

Heel wat mensen zijn ondertussen al tot de vaststelling gekomen dat hun huidig wettelijk pensioen niet volstaat om zonder zorgen oud te worden. De demografische veranderingen en de vergrijzing in Europa zorgen ervoor dat het huidige systeem niet langer houdbaar is. Zelf voorzien in een aanvullend pensioen wordt dus steeds belangrijker. Let wel op, want je kan al snel fouten maken die een grote invloed hebben op je aanvullend pensioen. Lees hier welke fouten je moet vermijden en hoe je voor jezelf financiële zekerheid opbouwt.

In België krijgen alle werknemers een wettelijk pensioen uitgekeerd door de overheid. Het wettelijk pensioen is dus de belangrijkste pijler in je financiële voorzieningen voor je oude dag. Voor velen zal deze pijler echter niet volstaan. De belangrijkste oorzaak zijn de demografische veranderingen, maar wat is nu eigenlijk het probleem?

Het probleem met het pensioen

Europeanen krijgen niet alleen minder kinderen, ze worden ook steeds ouder en hoe ouder je wordt, hoe langer je pensioen krijgt. Er zijn dus steeds meer gepensioneerden die langer pensioen ontvangen en tegelijkertijd minder jongeren die aan het stelsel bijdragen.

Gepensioneerden op een wandeling – Het wettelijk pensioen

Het zogenaamde pensioenniveau speelt een belangrijke rol in de oudedagsvoorziening. Het is de verhouding tussen het bedrag van het wettelijk pensioen en het gemiddeld inkomen. Volgens een studie van het OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in 2019 is het pensioenniveau van alle OESO-landen 58.6 percent. De pensioensniveaus varieren wel enorm tussen de verschillende landen.

Het wettelijk pensioen alleen volstaat niet meer om te voorzien in je levenstandaard. Als je zonder zorgen oud wilt worden, is het dus belangrijk om te voorzien in een aanvullend pensioen . Voor veel mensen is een extra pijler het aanvullend pensioen voorzien door de werkgever. Dit aanvullend pensioen, vaak groepsverzekering genoemd, maakt deel uit van de arbeidsovereenkomst. In dit geval zet de werkgever (en in sommige gevallen ook de werknemer) maandelijks een bedrag opzij bij een pensioeninstelling. Dit kan een verzekering of een pensioenfonds zijn. Bedrijven zijn hier echter niet toe verplicht dus bekijk goed wat jouw werkgever voor jou doet. Daarnaast is het zeker verstandig om ook zelf voor je aanvullend pensioen te zorgen. Wanneer je jong bent is het niet vanzelfsprekend om na te denken over je voorzieningen op je oude dag. Velen laten het links liggen en zien het als een probleem voor later. Toch is het belangrijk om er nu al mee te beginnen. Met onze 7 tips weet je alvast welke valkuilen je moet vermijden.

7 fouten bij het pensioenplan

We hebben de zeven meest voorkomende fouten in het pensioenplan voor jou op een rijtje gezet.

1.   Het pensioenplan uitstellen

Wie denkt er nu aan zijn pensioen bij de start van zijn carrière? Er is toch nog tijd genoeg? Dit is de grootste fout die je kan maken. Als het om het plannen van je pensioen gaat, is tijd van essentieel belang. Hoe vroeger je begint met je financiële voorzieningen, hoe langer je je geld voor jou kan laten werken.

Vrouw op het bed – pensioenplan

Onze tip: begin nu al met maandelijks kleine bedragen opzij te zetten. Later kan je het bedrag steeds verhogen en aanpassen naargelang je financiële toestand. Kleine bijdragen zijn beter dan helemaal niets. Het loont om vroeg te beginnen.

2.   Je partner als pensioenplan

Wees niet afhankelijk van je partner als het gaat om je oudedagsvoorziening. We weten allemaal dat het leven niet altijd loopt zoals gepland. Plotse werkloosheid of een scheiding kan je financiële zekerheid op de helling zetten. Voorzie dus steeds zelf in je pensioenvoorziening zodat je zekerheid hebt en onafhankelijk bent.

3.   Te veel kortetermijndenken

Beginnen is één, volharden is twee. Als je belegt op de beurs, in een fonds of investeert in een pensioenverzekering is het belangrijk dat je rekening houdt met marktschommelingen. Panikeer niet bij de minste dip van de markt en zit de schommelingen gewoon uit. Denk steeds op lange termijn wanneer je bezig bent met je financiële voorzieningen.

4.   Je eigen arbeid niet verzekeren

Wat ga je doen als je van de ene op de andere dag niet meer kan werken? Ongelukken of ernstige ziekten komen vaker voor dan je denkt en zonder een regelmatig inkomen wordt het moeilijk om geld opzij te zetten voor je pensioenplan. Dankzij een verzekering gewaarborgd inkomen en arbeidsongeschiktheid heb je niet alleen voldoende inkomen voor je vaste kosten, maar kan je ook nog een centje opzijzetten voor je pensioenplan.

5.   Foutief inschatten van de pensioenkloof

Als je later geen financiële zorgen wilt, moet je goed weten hoeveel geld je later nodig zal hebben. Velen hebben echter geen idee en schatten hun financiële toestand verkeerd in. Je kan je pensioenkloof makkelijk berekenen met behulp van online hulpmiddelen. Even googelen en je hebt ze zo gevonden.

6.   Kosten en inflatie over het hoofd zien

Je kan uit heel wat opties kiezen wanneer je je pensioenplan samenstelt. Vergeet echter geen rekening te houden met de bijhorende kosten van elk product. Als je regelmatig van strategie verandert zal je steeds extra kosten betalen. Plan dus op de lange termijn en vermijd overbodige kosten.

En vergeet de inflatie niet. Jaar na jaar kan je met je geld steeds minder doen en dit heeft natuurlijk een effect op je pensioenplan. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je aanvullend pensioen.

7.   Je eigen woning als pensioenplan

De laatste fout is de veronderstelling dat je eigen woning voldoende is als financiële zekerheid. Natuurlijk heb je heel wat minder uitgaven als je je eigen woonst bezit, zeker als je hypotheek eindelijk afbetaald is, maar leg niet al je eieren in één mandje. Je weet bijvoorbeeld nooit hoe de vastgoedmarkt zich ontwikkelt of wie het gezamenlijk huis krijgt na een scheiding. Diversificatie is het sleutelwoord. Spreid je risico’s als het gaat over je pensioenplan. Je hebt heel wat opties waarin je je geld kan investeren en beleggen, bv. een pensioenverzekering, pensioenplannen, ETF-spaarplannen en nog veel meer.

Zoals je kan zien is een pensioenplan een must als je volop van je pensioen wil kunnen genieten. Natuurlijk zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden, maar als je investeert op lange termijn, diversifieert, je pensioenkloof kent en jezelf beschermt in geval van arbeidsongeschiktheid, kom je al een heel eind.

Het belangrijkste is dat je je hiervan bewust bent en je vroeg begint met je pensioenplan. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein het maandelijks bedrag is waarmee je begint. Uiteindelijk zal je er geen spijt van hebben en kan je zonder zorgen genieten van je pensioen.

Wil je voorzieningen treffen voor jezelf en je pensioen?

Je financiële adviseur helpt je met de juiste strategie voor je pensioen.

Vind nu financieel advies