Je studies financieren: zo doe je het

Studenten in gesprek - Studentenfinanciering

Je studies financieren: zo doe je het

De belangrijkste feiten over je kosten als student

  • Je kan je studies op verschillende manieren betalen: met steun van je ouders, studietoelage, leningen of met studentenjobs.
  • De omstandigheden zijn voor elke student anders en de beste manier is dus voor iedereen verschillend. Je kan natuurlijk ook verschillende opties combineren.
  • Gemiddeld heeft een student 976 euro per maand nodig.
  • Inschrijvingsgeld, de huur van je kot, studiemateriaal, eten en drinken, vrije tijd en pendelkosten zijn de belangrijkste uitgaven. In deze blog vind je zes tips die je kunnen helpen om wat geld opzij te zetten.

Wil je verder studeren? Nog een master behalen na je bachelor of je specialiseren? Een eerste job of stage kan vaak financieel interessant zijn op korte termijn, maar op lange termijn biedt verder studeren toch betere perspectieven. Studeren kan echter duur zijn. Hoewel universiteiten en hogescholen in België relatief goedkoop zijn in vergelijking met onze buurlanden zijn er toch nog steeds heel wat kosten. In deze blog vind je heel wat tips en mogelijkheden over hoe je je studies kunt bekostigen.

De natte droom van veel jongeren is natuurlijk om na de middelbare school recht naar de universiteit te gaan en op hun eigen benen te kunnen staan: een onafhankelijk leven zonder bemoeienissen van hun ouders, op kot in een bruisende universiteitsstad. Maar hoe betaal je dat?

Mogelijkheden om je studies te betalen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je studies te financieren. Vaak is het een kwestie van verschillende opties combineren. Bij veel jongeren worden de studies en bijkomende kosten gedeeltelijk of volledig betaald door de ouders, maar als dit niet mogelijk is zijn er voldoende andere opties zoals een studentenjob, een studietoelage, of geld lenen.

In België bestaat er zoiets als onderhoudsplicht. Dit betekent dat ouders moeten voorzien in de noodzakelijke levensvoorzieningen van hun kinderen. Studeren is hier één van. In principe loopt deze onderhoudsplicht tot je 18 jaar bent of tot het moment dat je (financieel) onafhankelijk op je eigen benen kunt staan. Als je verder studeert na je middelbare school loopt deze onderhoudsplicht dus verder tot het moment dat je je studie hebt afgerond.

Als je ouders je studies niet kunnen betalen, dan heb je recht op een studietoelage. De studietoelage is afhankelijk van het inkomen van je ouders, je gezinssituatie en tal van andere factoren. 1 op de 4 studenten in Vlaanderen heeft recht op deze studietoelage dus kijk dus zeker eens of je in aanmerking komt.

De studiebijlage: wat is het?

De Vlaamse overheid wil aan iedereen de kans bieden om te studeren. Daarom heeft zij de studietoelage in het leven geroepen. Als je ouders of jijzelf niet de financiële mogelijkheden hebben, dan draagt de Vlaamse overheid een steentje bij. Meer concreet betaalt zij je inschrijvingsgeld en krijg je een vast bedrag om je belangrijkste kosten mee te betalen. Of je recht hebt op een studietoelage en hoeveel je krijgt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Enkele factoren die invloed hebben op deze beslissing zijn onder andere het inkomen van je ouders en je gezinssituatie. Bekijk zeker eens de informatie op de website studietoelagen.be waar je alle officiële informatie terugvindt.

Studentenleningen

Het is niet algemeen geweten en het komt niet zo vaak voor, maar ook in België kunnen studenten relatief eenvoudig aan een lening raken voor hun studies. Vele banken hebben speciale programma’s ontwikkeld gericht op studenten om hun studies te financieren. Vergelijk eens online welke banken studentenleningen aanbieden en aan welke voorwaarden. Let wel op, lenen kost geld! Je zal nog steeds interest moeten betalen. Bekijk daarom eerst of er geen alternatieven zijn om je studies te bekostigen.

Studentenportret – je studies betalen

Werken terwijl je studeert

Zijn je studies niet zo tijdsintensief? Overweeg dan een studentenjob. Veel universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen bieden vakantiejobs aan waarmee je makkelijk een centje kan bijverdienen. Kijk ook eens rond in de horeca of zoek een studentenjob in de sector waar je later graag zou werken. Een relevante studentenjob staat heel mooi op je CV. Let wel op dat je werken en studies kunt combineren. Zorg ervoor dat je studies steeds op de eerste plaats komen.

Naargelang je situatie en voorkeuren kun je kiezen voor een deeltijdse job tijdens het jaar of een job tijdens de schoolvakanties. In Vlaanderen word je als student niet belast op de eerste 12.928 euro van je inkomen op jaarbasis. Van zodra je meer verdient, ben je niet meer ten laste en moeten je ouders meer belastingen betalen.

Duale opleiding: loont werken en studeren?

In een duale opleiding combineer je werken met studeren. Een voltijds of deeltijds duaal programma is niet voor iedereen weggelegd. De opleidingen zijn namelijk vrij intensief en vaak moet je een quasi voltijdse baan combineren met een voltijdse opleiding. Je werkt wel onmiddellijk in het veld waarvoor je studeert en vaak betaalt het bedrijf het grootste deel van de opleiding en bijkomende kosten. Dit laatste is echter wel afhankelijk per werkgever. Bekijk zeker de duale opleidingen van de universiteiten in Vlaanderen, ook daar kan je interessante programma’s terugvinden.

Hoeveel geld heb je nodig als student?

Inschrijvingskosten, huur van een kot, eten, drinken, ontspanning, reizen, pendelen,.. Dit kost allemaal geld, maar hoeveel precies?
Hoeveel je nodig hebt per maand tijdens je studies hangt natuurlijk af van verschillende factoren: woon je bij je ouders of ga je op kot, de stad waarin je studeert, je studie, je levensstijl, enzovoort. Gemiddeld bedragen de kosten per maand van een pendelende student in Vlaanderen 777 euro per maand, voor een kotstudent bedraagt dit 1175 euro per maand. Wat zijn de grootste kosten :

  • Inschrijvingsgeld: afhankelijk van je situatie kan je minder betalen, maar de standaard inschrijvingskost voor 60 studiepunten bedraagt in Vlaanderen 947,2 euro.
  • Kot: dit isde grootste kost in het studentenbudget. Als je een appartement deelt of bij je ouders blijft wonen, spaar je natuurlijk heel wat uit.
  • Levensonderhoud: zelfs al blijf je thuis wonen, dan nog zal je kosten hebben voor bv. kleding, voeding en vrijetijdsbesteding.
  • De locatie van je studie: kleinere steden zijn goedkoper dan grotere, niet alleen wat huur betreft maar ook voor je vrijetijdsbesteding.
  • Materiaal: laptop, printer, boeken,.. Denk goed na over wat je allemaal nodig hebt en wat je kan missen.
  • Abonnementen: Netflix, gsm, internet,.. Vergeet je maandelijkse abonnementen niet mee te rekenen als je je budget berekent.
Twee studentes voor de universiteit –studentenfinanciën

De 5 beste spaartips voor studenten

Studeren kost geld, dat is duidelijk. En veel tijd om geld te verdienen heb je niet. Hier vind je enkele tips om geld te sparen tijdens je studies:

  • Het bekende huishoudboekje: als je geld wilt sparen moet je je financiële situatie kennen. Hoeveel betaal je voor je elektriciteitsrekening of voor je internetabonnement? Of je nu een klassiek schriftje gebruikt of een app op je gsm, start gewoon deze maand nog en probeer het eens uit.
  • Studentenkortingen: gelukkig zijn er heel wat kortingen speciaal voor studenten, bv. bij musea, zwembaden, bioscopen,.. Vergeet je studentenkaart niet. Hij kan je heel wat geld besparen!
  • Sport: dansen, volleybal, atletiek, fitness,.. Je universiteit of hogeschool biedt gewoonlijk heel wat sportmogelijkheden aan, maar ook bij verschillende sportclubs of sportcentra krijg je kortingen met je studentenkaart. Ook handig om heel wat nieuwe mensen te leren kennen.
  • Rommelmarkten en tweedehandswinkels: wandel eens op de rommelmarkt op zondag of ga eens langs bij de tweedehandswinkel om de hoek. Je hoeft niet alles nieuw te kopen, vaak vind je daar ook heel wat goede spullen. Als het slecht weer is kan je ook gewoon het internet afschuimen. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands.be, vintage, of andere websites en platformen.
  • Lenen in de plaats van kopen: boeken, elektrische toestellen of instrumenten: veel dingen kan je gewoon lenen als je ze maar even nodig hebt. Het is niet nodig om alles aan te kopen. Vraag gewoon aan je vrienden of andere studenten of ze niet liggen hebben wat jij nodig hebt.

Wil jij als student aan de slag bij OVB?

Flexibele werkuren een gevarieerde deeltijdse job als financiële adviseur staat op jou te wachten! Betaal je studentenleven met wat je verdient.
Op naar een vliegende start met OVB